Sustainability of Mid-Atlantic Estuaries:

The Assessment, Restoration and Management of Dynamic Landscapes

April 27-28, 2011 - Blue Ball Barn, Alapocas Run State Park - Wilmington, DE

Hudson · Delaware Chapter

Time	HDC/CPRC-SETAC 2011 Meeting Agenda
10110	Wednesday April 27, 2011
8:00-9:00 a.m.	Registration /Breakfast/Poster Set-up/Networking
	Platform Presentations
9:00-9:30 a.m.	Introduction to SETAC North America
	by SETAC NA Board Member
9:30–10:00 a.m.	Relative Sea Level Rise Effects on the Sustainability
	of Mid-Atlantic Coast
	by Peter Brussock, The ELM Group, Inc.
10:00-10:30 a.m.	Modern Rates of Erosion and Geologic Record of Storms and
	Hurricanes along the Northern Shoreline of Delaware Bay
	by Daria Nikitina, West Chester University
10:30-11:00 a.m.	30 minute Break
11:00-11:30 a.m.	Assessment Priorities for Emerging Contaminants
	in the Delaware Estuary
11.20 12.00 n m	by Ron MacGillivray, Delaware River Basin Commission
11:30-12:00 p.m.	Integrating Stormwater Management Programs to Meet Local and Chesapeake Bay goals: TMDLs, WLAs, WIPs, MS4s, and WREs
	by Mark Southerland, Versar, Inc.
12:00-1:00 p.m.	by Mark Southerland, Versal, IIIC.
12.00-1.00 p.m.	
	1 hour Lunch(CPRC/HDC-Business Meeting and SETAC-NA update)
	Short Course/Workshop Classes
1:00-2:30 p.m.	"Sustainability – What it is, why it is important, and how to think
	about it." Part 1 The course will be taught by Ronald J. McCormick,
	Ph.D. and Cynthia Stahl, Ph.D.
1:00-2:30 p.m.	Nanotechnology and the Environment - The course will be taught by
•	Laurie R. Gneiding of AMEC
2:30-3:00 p.m.	30 minute Break
3:00-4:30 p.m.	"Sustainability – What it is, why it is important, and how to think
	about it." Part 2 The course will be taught by Ronald J. McCormick,
	Ph.D. and Cynthia Stahl, Ph.D.
3:00-4:30 p.m.	Considerations for Spatially-Weighted Risk Assessment This course will be taught by William Stiteler, ARCADIS
4:30-5:30 p.m.	1 hour Poster Social
•	
5:30 – 6:00 p.m.	Free Time
6:00-8:30 p.m.	2 hours Dinner at Blue Ball Barn
	Dinner Speaker: Dominique Görlitz, Experimental Archaeologist,
7:30 p.m.	Leader of the Abora 4 Expedition

Thursday April 28, 2011	
<u>Time</u>	
8:00-9:00 a.m.	Registration/Breakfast/Poster Set-up/Networking
	Platform Presentations
9:00-9:30 a.m.	Plants - A Natural Resource to Clean Environment
	for a Sustainable World: A Review with Case Study
	by Nazmul Haque, Kleinfelder, Inc.
9:30-10:00 a.m.	Long-term Sustainable Mosquito Vector Management Plan for Haiti
	Marcia Anderson, Montclair State University
10:00-10:30 a.m.	Quarternary Ammonium Compounds (QACs)
	as Tracers of Sewage-derived Input to Hempstead Bay, NY
	by Ann Doherty, Stony Brook University
10:30-10:45 a.m.	15 minute Break
	Platform Presentations
10:45-11:15 a.m.	Richard J. Wenning, Editor-in-Chief of SETAC's Journal IEAM, will give a
	talk focused on how to prepare manuscripts for publication in scientific
	journals
11:15-11:45 a.m.	Application of Sustainable Aspects during Low-Temperature Thermal
	Desorption of Volatile Organic Compounds at a Former Sand and Gravel
	Quarry by Jason D. McNew, P.E., EA Engineering, Science, and
	Technology
11:45-12:15 p.m.	Application of Chemical Oxidation and/or Enhanced Bioremediation
	to Treat MTBE Impacted Groundwater
	by N. Haque, J. Mohammed, and N. Hendricks, Kleinfelder, Inc.
12:15-1:15 p.m.	1 hour Lunch
1:15-2:00 p.m.	45 minute Poster Session
	Platform Presentations
2:00-2:30 p.m.	Restoration of a Metals Contaminated Site
	and tributary of the Delaware River
	by P.C. Burns, Quantum Management Group, Inc.
2:30-3:00 p.m.	Risk-Based Approach to Assess Juvenile Atlantic Sturgeon Habitats
	in the Lower Delaware River
	by Joshua Collins, URS Corporation
3:00-3:30 p.m.	In Situ Mercury Uptake by Aquatic Invertebrates in the South River
	by Bill Reese, URS Corporation
3:30-4:00 p.m.	30 minute Break
4:00 – 4:30 p.m.	Student Awards
4:30 p.m.	Meeting Adjourn